• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/15

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

15 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Intro
Ligandbindning från cellens insida (intracellulärt Ca2+, ATP) För att cellen ska uppfatta informationen finns det receptor proteiner på cellen (H2O-lösliga ligand) eller inne i cellen (fettlösliga ligand).
Ligand binder substans och kan överföra info till cellen. Infon bearbetas sedan inne i cellen -> cellen förändrar sin aktivitet. Konformationsförändring av receptorproteiner tillföljd av ligandbindning och konformationsändring av intracellulära proteiner tillföljd av att de t.ex binder Ca2+ eller fosforyleras leder till att en signal kan föras vidare i en cell.
Vad är autokrin signalering?
Cellen reglerar sin aktivitet
Vad är parakrin signalering?
Närliggande celler påverkar varandra genom att frisätta bla hormoner och tillväxtfaktorer.
Vad är endokrin signalering?
Körtelcell frisätter hormoner som transporteras med blodet till målceller.
Kan vara långa avstånd (hypofyshormon).
Vad är neurokrin signalering?
Frisättning av neurotransmittorer från nervcell till körtelcell, muskelceller eller annan nervcell.
Kunna redogöra för en ligandstyrd jonkanal-receptors uppbyggnad och funktion.
En jonkanal är ett integralprotein som bildar en kanal genom plasmamembranet genom vilken joner kan passera det hydrofoba cellmembranet. Jonkanaler är selektiva och släpper bara igenom vissa joner, jonkanalen öppnas för joner med den rätta laddningen och storleken.
Vanliga joner vilka passerar jonkanalerna är Na+, K+, Ca2+ och Cl-.
Ligandstyrda jonkanalreceptorer aktiveras vid ligandbindning. Aktivering kan innebära öppning eller stängning av kanalen. Ligand binder ofta från utsidan av cellmembranet (neurotransmittor).
Vissa acetylkolin receptorer är Na+-jonkanaler och öppnas när ACh ligandbinder.
Pga konformationsförändringen av jonkanalreceptorn kan joner strömma in i cellen -> membranpotentialen ändras, dvs. spänningen över cellmembranet blir förändrad -> detta leder till en aktivitet i cellen.
Om GABA binder till en GABA receptor, som är en Cl- - jonkanal, hämmas en nervimpuls pga att Cl- strömmar in i målcellen.
Kunna redogöra för en G -proteinkopplad receptors uppbyggnad och funktion.
7-helix transmembranprotein receptor som sitter i plasma membranet. Samarbetar med ett trimert G-protein vilket finns i cytosolen och fäster via prenylankare i PM (förankrade med lipider). G-proteinet består av 3 subenheter (se) α, β och γ se, där α-se har GTPase aktivitet och kan binda GTP respektive GDP.
Receptor som samarbetar med G-protein är receptorkopplad. Signalmolekyl i form av adrenalin, noradrenalin osv. vid ligand bidning till G-protein komplexet i receptorn -> konformationsändring -> G-protein binder till receptorn -> GDP som finns bundet till α-se byts ut mot GTP med hjälp av GEF. Konformationen på α-se ändras, kan då inte hålla ihop med β- och γ -> α-se lossnar från dessa. Sker när GTP binder till α-se -> β och γ kommer att diffundera ut och α-se producerar second-messenger. β och γ aktiverar jonkanaler ute i cytosolen.
Forts. Kunna redogöra för en G -proteinkopplad receptors uppbyggnad och funktion.
Den inaktiverade α-se kontrollerar cAMP, aktvieras vid bindning till GTP. α-se binder till adenylyl cyklas -> produceras av cAMP -> α-se GTP hydrolyseras till GDP och lossnar från adenylyl cyklaset.
Produktion av cAMP -> signalen förs vidare i cellen och eftersom cAMP är second messenger som förstärker ett cell svar pga att cAMP produceras i stora mängder. α-se med GDP bundet bildar åter ett komplex med β- och γ se. Resultatet är att det blir produktion av second messenger -> signalöverföring som leder till en reaktion som leder till en ny osv.
Second messenger förstärker en reaktion. Second messenger kan inte verka ensamma utan är som en budbärare med ett budskap.
Kunna redogöra för acetylkolins effekt i ligandstyrd jonkanal-receptor resp. G-proteinkopplad receptor samt kroppsfunktioner vilka är kopplade till dessa effekter.
- Hjärtmuskelcell: ACh binder till G-protein kopplad receptor dvs. muskarin receptor -> slagfrekvens minskar (parasympatiska)
- Skelettmuskelcell: Binder acetylkolin till nikotin receptorer (Na+-jonkanaler) -> kontraktion av skelettmuskulatur. Motoriska nervsystemet (somatiska).
- Körtel cell: I spottkörtlar så binder ACh till G-protein kopplade receptorer -> frisättning av saliv.

Vissa acetylkolin (ACh) receptorer (nikotin receptorerna). Består av 5 subenheter runt en central por där jontransport sker.
Varje subenehet består av ett 4 transmembran helixprotein. 2 α, 1 β, 1 δ (delta), 1 γ subenhet i skelettmuskulatur. Na+ jonkanaler öppnas då ACh ligandbinder.
Pga. konformationsförändringen av jonkanalreceptorn kan joner strömma in i cellen. Detta resulterar i att membranpotentialen ändras, d.v.s. spänningen över cellmembranet blir förändrad.
Detta leder till en aktivitet i cellen (t.ex. muskelkontraktion, frisättning av neurotransmittor).
Kunna redogöra för second messengers (andra-budbärare) och dess funktioner.
Förmedlar den information som startade med ligandbindning till G-protein kopplade receptorn. Det kan vara Ca2+, cAMP, molekyl eller jon som bildas eller ökar i koncentration intracellulärt som svar på ligandbindning till receptor.
Vid signaltransduktionen har receptorn hjälp av intracellulära second messenger molekyler som assisterar i överföringen av information till molekyler inne i cellen.
Signalöverföringen leder till en sekvens av processer inne i cellen, en kaskadreaktion. Second messengers förstärker (ampliferar) även reaktionen eftersom många molekyler av t.ex. cAMP har effekt på många målproteiner.
cAMP finns i alla eukaryota celler.
cAMP aktiverar proteinkinaset protein kinase A (PKA) PKA fosforylerar intracellulära proteiner vid aktivering av cAMP.
Normalt regleras cAMP aktiviteten av speciella fosfodiesteraser.
Kunna redogöra för Ca2+ betydelse som second messenger samt kunna relatera till kroppsfunktioner.
Ca2+ betydelse som second messenger är att det kan lagras i särskilda organeller t.ex. levern för att sedan snabbt frigöras när det behövs. Ca2+ har många bindningsställen på olika proteiner, i cellerna är det bundet till organeller eller till Ca2+ bindande proteiner.
Calmodulin har 4 stycken bindningställen för Ca2+
-> stor konformation. Detta är spec viktigt vid konstriktion av blodkärl. Det bildas Ca2+-calmodulin komplex.
Troponin C i skelettmuskulatur och hjärtmuskulatur. SER har mycket Ca2+ tar upp stor mängd av överskottet.
SERCA pumpen – finns i SER membran och pumpar tillbaka Ca2+ från cytosolen in i dessa organeller. I PM finns också olika typer av Ca2+-jonkanaler och Ca2+/Na+ antiporters som reglerar cellens Ca2+ -nivåer.
Mitocalcin finns i mitokondrien och calbindin och calmodulin finns i SER.
Om en cell är inaktiv då kommer Ca2+ - nivån att vara låg, är cellen istället aktiv är nivån av Ca2+ hög -> Ca2+ - nivåerna är dynamisk.
Forts. Kunna redogöra för Ca2+ betydelse som second messenger samt kunna relatera till kroppsfunktioner.
Med hjälp av en fura molekyl kan man se hur nivåerna ökar eller minskar.
Kunna förklara kinasers/proteinfosfatasers funktioner.
Protein kinaser (t.ex. protein kinas A) – Överföring av PO43- till proteiner dvs. fosforyleringsreaktioner. Fosforylering av vissa proteinsekvenser på de proteiner som fosforyleras av proteinkinaser.
Serin/threonin kinaser fosforylerar serin och threoninrester i målprotein.

Tyrosinkinaser: fosforylerar tyrosin rester i målproteiner. Aktiveras av cAMP, i den katalytiska delen av hämmningskomplexet binder AIS (Auto inhibitoriskt segment) AIS finns på de ”blå” (powerpoint bild med rubrik PKA-aktivering) så inte PKA lossnar utan aktivering av cAMP. AIS förhindrar att PKA aktiveras utan att cAMP nivåerna i cellen höjts dvs. utan att cellen fått ligandbindning till G-protein kopplade receptor.
När cAMP bundit till β-bindningsite och α-bindningsite i den regulatoriska subenheten kommer AIS att lossna från den katalytiska subenhetem och PKA blir aktiverat -> PKA kan fosforylerar protein.
Forts. Kunna förklara kinasers/proteinfosfatasers funktioner.
Inaktivt PKA består av en heterodimer som har 2 regulatoriska se (R) och 2 katalytiska se (C). R2 har 4 bindningsställen för cAMP. Vid aktivering av stimulerande G-protein produceras cAMP som second messenger.
När cAMP binder till R2 lossnar PKA dvs. C-se från komplexet. PKA aktiveras och kan fungera som protein kinas.
R-subenheterna i inaktivt PKA hämmar PKA-aktivering via kompetitivinhibering av C-subenheterna.
I R subenheterna finns två olika bindningsställen för cAMP (cAMP-bindande domän A och B). Det finns även ett autoinhibitor segment (AIS). När PKA är inaktivt så binder AIS till C-subenhetens aktiva site vilket förhindrar C-subenheten från att binda eget substrat. När B-domänen inte binder till cAMP så döljer den A-domänens bindningställe för cAMP. Men när cAMP binder till B-domänen så blottläggs A-domänen och cAMP kan även binda hit. När cAMP har bundit till de båda cAMP-bindande domänerna så lossnar AIS från C-subenheten och C- lossnar från sitt hämmande komplex.
Kunna förklara adaptation (desensibilisering, receptor-nedreglering) samt kunna ge exempel på receptor-adaptation och dess konsekvenser.
Det finns 4 typer av nedreglering av receptorer
1. En signal molekyl fäster till receptorn -> i endosomen kommer signal molekylen att förstöras och receptorn transporteras upp till ytan igen.
2. Både receptorn och signalmolekylen tas upp till lysosomen och förstörs på det sättet. Här sker ingen recykling av varken receptorn eller signalmolekylen.
3. Receptor inaktiveringen – vilket innebär att ett protein binder till receptorn på insidan gör att det ej kan skicka signaler och på så viss sker en nedreglering av receptorn. Eftersom signalen hindras att komma fram.
4. Speciella hämmare som går in och blockerar -> eftersom det är inhibitorisk signal.

Konsekvenserna av detta är att cellerna minskar sin aktivitet på olika sätt vilket gör att cellen inte blir hyperaktiva. Adaptation bidrar till överlevnad av individer. Minskning i antal av responsiva receptorer på plasma membranet.
Responsiva receptorer är de receptorer vilka kan reagera på dvs. svara på en signal.