• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/15

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

15 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Kronisk hypertoni under graviditet

Föreligger hos kvinnor som redan före graviditeten har anamnes på hypertonisjukdom. Där sådan saknas ställs diagnosen om BT >=140/90 före 20 veckors graviditetslängd. Kräver höjning vid mer än två tillfällen med mer än 6 timmars intervall.

Graviditetsinducerad hypertoni

Ett BT >=140/90 efter 20 graviditetsveckor hos tidigare normotensiv kvinna utan anamnes på blodtryckssjukdom blodtrycket skall vara normaliserat sex till tolv veckor efter förlossningen. Pr

Preeklampsi

Gravditetsinducerad hypertoni i kombination med tillkomst av proteinuri efter 20 graviditetsveckor. Proteinutsöndring >0,3 g/dygn alt +2 u-sticka

Svår preeklampsi

Blodtryck >=160/100 eller om proteinutsöndringen >5g/dygn. Alt om patienten uppvisar uttalade cns-symptom, epigastriesmärta, oliguri, eller tecken på HELLP anses preeklampsi svår.

Riskfaktorer för preeklampsi

Hereditet


Förstagångsgraviditet


Tidigare graviditet med preeklampsi


Partnerbyte


Underliggande kärl, njur eller systemsjd, diabetes, hyperlipemi, obesitas


Äggdonation


Duplex


Fetal kromosomavvikelser


Mola hydatidosa

Vikten av trofoblastinvandring i deciduan vid preeklampsiutveckling

Trofoblaster invandrar in i deciduan och inre tredjedelen av myometriet, vilket leder till att tjockväggiga spiralartärer omvandlas till tunnväggiga eftergivliga kärl som leder till ett lågt flödesmotstånd som kan tillfredsställa den växande fetoplacentära enhetens behov av ökad genomblödning. Vid graviditeter som kompliceras av preeklampsi når trofoblastinväxten inte in i myometriet och spiralartärerna bibehåller sitt flödesmotstånd.

Immunologiska faktorer vid preeklampsi

Förutsättningarna för preeklampsi grundläggs redan vid implantationen där den defekta implantationen tros bero på en immunologisk imbalans mellan de inväxande trofoblastcellerna och immunkompetenta celler i deciduan. Exempelvis har man sett ökad aktivitet av NK-celler vid preeklampsi till skillnad från en normal graviditet där de är nedreglerade. Man har även påvisat förhöjda nivåer av cytokiner såsom TNF-alfa, IL-2 och IL-6 vilka kan framkalla oxidation av LDL samt aktivera och adhera neutrofiler till kärlendotelet och därigenom åstadkomma en inflammationsutlöst endotelcellsdysfunktion, vilket anses spela en central roll i preeklampsins patogenes.

Endotelcellsdysfunktion vid preeklampsi

De patofysiologiska hörnstenarna vid PE; generell vasokonstriktion, trombocytaktivering medförande en aktivering av koagulationskedjan samt förändrad kapillärpermeabilitet kan till stora delar få sin förklaring i den rådande endotelcellsdysfunktionen vid PE.

Orsak till blodtrycksförhöjning vid PE

Blodtrycksförhöjningen vid PE betingas uteslutande av mer eller mindre generell perifer vasokonstriktion, mest uttalad och kliniskt relevant i njuren och den uteroplacentära cirkulationen medan hjärtminutvolymen förblir väsentligen offörändrad. Det uteroplacentära flödet kan vara reducerat med upp till 70% vid svår PE. Den defekta trofoblastinvasionen och därigenom utebliven kärldilation i uteruscirkulationen är av stor betydelse för det reducerade blodflödet.

Koagulationspåverkan vid PE

Aktivering av koagulationskedjan är central vid PEs patogenes. Initieras sannolikt av endotelcellsdysfunktionen som för med sig en aktivering av trombocyter. Måttlig trombocytopeni (<150) är vanligt förekommande pga konsumtion av de aggregerade trombocyternas en kliniskt betydelsefull trombocytopeni ses i ungefär 15% av de med svår PE.

Komplikationer vid svår PE

Ablatio placentae (placentaavlossning)


DIC/HELLP


Lungödem


Akut njursvikt


Eklampsi


Leversvikt/blödning


Prematur förlossning


IUGR


Hypoxisk hjärnskada


Perinatal död

HELLP-syndromet

HELLP (Hemolysis, elevated liver enzymes, low platelets) är en allvarlig form av PE med generell organpåverkan innefattande hemolys pga erytrocytdestruktion i den konstringerande perifera mikrocirkulationen, koagulations- och leverpåverkan.


Debuterar oftast i 3e trimestern, men i ca 25% av fallen först postpartum inom de närmsta 48h.


Symptom i form av epigastriesmärta eller under höger arcus, illamående.

Eklampsi

I sällsynta fall progredierar grav PE till att innefatta medvetslöshet och kramper.


Symptom i form av synförändringar, svår huvudvärk, illamående, smärtor i övre delen av buken, hyperreflexi och i vissa fall klonus vid utlösning av patellarreflex.

Akutbehandling vid eklampsi

Iv infart


Säkerställ fria luftvägar


Diazepam 10 mg iv


Magnesiumsulfat för att höja kramptröskeln. Verkar genom att hämma kalciumjonflödet in i cellen och därigenom åstadkomma en cerebral vasodilation. Om patellarreflex slås ut eller AF<12 utsättes infusionen.


Blodtryckssänkning

Blodtryckssänkning vid hypertoni under graviditet

Akut sänkning:


Neprezol (dihydrazalasin perifer kärlvidgare) 6,25 mg im. Effekt inom 10-20 min. Kan upprepas efter 20 min.


Adalat (nifedipin kalciumflödeshämmare) 10 mg po. Effekt inom 10 min. Kan upprepad efter 30 min.


Trandate (labetalol alfa-och betablockerare) 50 mg iv. Effekt inom 5 min. Kan upprepas efter 20 min.


Peroral underhållsbehandling


Trandate 100-200 mg x 2-3


Adalat 10-30 mg x 2-3