• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Vad innebär resursbaserat synsätt?

Det finns ett grundantagande att företag har olika möjligheter att lyckas, utifrån vilka resurser de har; även fast de skulle vara verksamma inom samma bransch.




För att en resurs ska vara en fördel behöver den vara värdefull (sänka kostnader/höja intäkter), unik och svår att imitera.




Resurser kan vara tekniska, mänskliga eller finansiella. Resurser kan vara svåra att flytta mellan organisationer, vilket bidrar till att olika organisationer har olika förutsättningar.

Förklara singel- och dubbellooplärande.

Singelloop: Innebär att man inte utmanar sitt invanda tankemönster/sin förståelse så mycket. Det går att uppnå små förändringar men svårt att nå radikala förändringar.




Dubbelloop: Innebär att man tänker utanför boxen/sin invanda förståelse och utmanar sig själv och sitt tänkande för att på så sätt kunna uppnå mer radikala förändringar. Det kräver vilja, energi och ansträngning. Den här typen av tänkande lockar fram ett mer innovativt entreprenörstänkande.




Organisationer behöver en bra balans mellan dessa två former av lärande för att kunna överleva på lång sikt.

Beskriv postmodernism.

Ifrågasätter moderniteten (vetenskapliga revolutionen och borttagandet av kyrkans makt) och dess övertro på vetenskapen. Man menar att moderniteten t.o.m. har skapat en del problem.




Postmodern teori lägger fokus på subjektet och ifrågasätter den bild som skapats inom humanismen som säger att mänskliga individer är kapabla att styra och bestämma över sina egna liv. Istället för att betrakta subjektet som en oberoende variabel ska man snarare betrakta människan som en effekt av olika sociala praktiker och teoretiska system.

Redogör för transaktionskostnadsteorin.

En teori om varför organisationer finns.




Om T+P>I, där


T = transaktionskostnad


P = externt pris


I = Intern kostnad




så utförs arbetet internt annars köps den in externt.

Beskriv isomorfism och beskriv de tre olika varianterna.

Isomorfi betyder "samma form", och är ett uttryck som används för att beteckna ett visst slags likhet mellan olika strukturer.




Tvingande isomorfism: När fältets största spelare tvingar de mindre till anpassning. T.ex. kan staten begränsa koldioxidutsläpp eller företag i monopolställning som utnyttjar sin makt.




Imiterande isomorfism: När mindre effektiva/nya företag härmar de större etablerade företagen för att nå högre effektivitet och bättre legitimitet.




Normativ isomorfism: organisationer anställer allt mer professionellt utbildad personal för att bygga upp en norm kring företaget.

Förklara begreppet adhocrati.

Hittas främst i yngre organisationer i en föränderlig miljö. Stödfunktioner ä viktiga, det unika är att de lyckas dra samman olika funktioner och få organisationen att fungera (Nasa)

Beskriv agentteorin.

Relationen mellan agent och huvudman styr organisationens utformning, då alla individer inte säkert delar målsättning krävs kontrakt för att agenten agerar i enlighet med huvudmannens önskemål.

Förklara systemteori

Viktigt bidrag på 50- och 60-talet. Synen på organisationer som öppna system. Detta innebär att organisationen var en del av ett större system där förändringen inom systemet påverkade organisationen inom det.

Redogör för kontextperspektivet.

Ett viktigt grundantagande är att man menar att det inte finns ett bästa sätt att organisera och att olika sätt att organisera kan vara effektivt i olika situationer. Man menar att det finns ett antal externa och interna faktorer som påverkar omvärlden.


- Förändringstakten i forskning och utveckling


- Förändringstakten på marknaden


- Produktionssystemets komplexitet


- Komplexitet i forskning och utveckling


- Egenskaperna hos medarbetarna

Redogör för egenskapsperspektivet.

Ledarskap är medfött. Perspektivet intresserar sig för vilka egenskapet en ledare har (både fysiska och psykiska)

Redogör för ledarskapsperspektivet.

Ledarens effektivitet beror på ledarens beteende. Det är alltså processerna där ledarskap leder till resultat som analyseras. Perspektivet tar hänsyn till den enskilde människans handlingar men sätter inte dessa i en kontext.

Redogör för situationsperspektivet.

Ledarens effektivitet är situationsbaserat. Olika situationer kräver olika typer av ledare. En komplett ledare är således någon som kan uppvisa en mängd handlingssätt beroende på situation.

Redogör för det nya ledarskapet.

En ledare måste ha visioner och karisma. Man lägger tyngd i ledarens förmåga att kunna engagera och motivera. Det handlar inte bara om att fatta beslut utan också att skapa en känsla av delaktighet och engagemang över besluten.





Redogör för kritik mot ledarskapet/perspektiven (oklar fråga, ber om ursäkt för denna)

Idag menar man att ledarskap uppstår när det finns efterföljare. Vissa kritiker menar att ledarskap är en social myt vilken gör att vi mår bra av att underordna oss en annan persons auktoritet.